WIE ZIJN WIJ?

Onze vereniging kent haar oorsprong in het landelijke Haasrode, anno 1999. Waar we ons in de beginjaren en met een beperkte naambekendheid veeleer inzetten op kleinere huisbezoeken groeiden we in de loop der jaren uit tot een begrip in het Leuvense: huisbezoeken, bezoeken aan scholen en woonzorgcentra, winkels, bedrijven, verenigingen,...


Sinds 2012 is Wilsele onze vertrouwde uitvalsbasis. Met blijvende aandacht voor de kinderen, en gestoeld op nostalgie, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid vieren we in 2024 ons 25-jarig jubileum.


Alle vrijwilligers van onze vereniging zijn houder van het uittreksel uit het strafregister, model 596-2, bestemd voor het uitoefenen van "een activiteit die onder opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen valt".


Onze vereniging is bovendien lid van het "Belgisch Sinterklaas Collectief", en is in die hoedanigheid houder van een label dat garant staat voor het respecteren van de sinterklaastraditie in zijn meest traditionele en feeërieke vorm. Klik op het logo hiernaast voor meer info.

ZWARTE PIET


Onderstaande duiding omschrijft de visie van onze vereniging en haar leden.

De figuur van Zwarte Piet zal dan ook in de toekomst volwaardig deel blijven uitmaken van ons verhaal.

Zwarte Piet blijft onlosmakelijk verbonden met de Sint, in de gedaante van een volleerde pieterbaas, die door zijn gitzwarte gelaat zijn volmaaktheid in het schoorsteenklimmen goedlachs kan aantonen. En Zwarte Piet is geen boeman, maar des te meer een net zo grote kindervriend als de Goedheiligman zelf. Het zijn gelijkgestemden met een warm hart voor àlle kinderen. We hebben respect voor roetveegpieten, maar zij worden door ons eerder aanzien als oefenpieten, die nog heel wat trainingswerk voor de boeg hebben om volleerd met de Sint op pad te kunnen gaan. Een volleerde Zwarte Piet draagt immers bij aan de mystiek van het verhaal, en koestert door zijn verschijning een van de mooiste geheimen in een kinderbestaan. En waar dat geheim bij ontdekking dan wel al eens tot teleurstelling leidt, dompelen diezelfde kinderen zich later veeleer zelf onder in de sinterklaastraditie, deze keer met hun eigen kinderen, hun eigen kleinkinderen.

We zetten deze traditie verder omdat we ervan overtuigd zijn dat ieder kind recht heeft op een onbezorgde sprookjesachtige tijd, een korte periode in het jaar waar ze naar kunnen uitkijken, ongeacht hun afkomst of achtergrond. En waar men Sinterklaas en Zwarte Piet ook ontmoet, het blijven steevast magische momenten waar ieder kind gelijk is en van hetzelfde durft te dromen.


Is Zwarte Piet racistisch of discriminerend? Wel, dat kunnen we met klem weerleggen. Gekleurde sprookjesfiguren, of het nu komt door afkomst of beroepsbezigheden, je mag ze niet verloochenen. Zij zijn minstens even belangrijk in onze samenleving. Hun bestaan ontkennen, dàt zou pas getuigen van discriminatie.


Sinterklaas en Zwarte Piet blijven elkaars beste vrienden, door dik en dun, in voor- en tegenspoed. Ze zijn niet weg te denken van mekaar, net omdat ze elkaar zo goed aanvullen. Dus wat ons betreft komen ze hier wel door, voor de kinderen van nu evenzeer als voor de kinderen van toen...


Met warme groet,

"De Belgische Sint" en Zwarte Piet